Localitatea Sercaita face parte din lantul de sate de ses din Tara Oltului, desi se gaseste la numai 5 km de aceasta. De altfel, una din particularitatile Tarii Oltului este si aceea ca sesul incepe de-a dreptul de la poalele muntilor, fara ca aceasta sa treaca intai prin etapele dealurilor.

Se margineste la miazazi cu m-tii Fagarasului, atat de bogati in paduri de fag si brad, la rasarit cu hotarele localitatilor Ohaba si Vad si la apus de localitatea Bucium. Se gaseste la o altitudine de 450 – 500 m, deasupra nivelului marii, cu un climat dulce si scutit de curenti de aer, ce bantuie satele si orasele de munte.

Localitatea este strabatuta pe toata intinderea de doua paraie: Cretu si Baltita, care isi au originea in muntii Fagarasului si care la mijlocul satului se impreuneaza si curg mai departe catre localitatea Ohaba, iar de aici catre Olt. Localitatea este foarte veche si gratie asezarii ei in apropierea Carpatilor, n-a fost influentata de valurile de straini ce au coplesit Ardealul, ramanand curata si pastrandu-si neatinse datinile si obiceiurilde din batrani.

Comuna numara 28 de capi de familie, cu 1189 de suflete. Toti locuitorii erau romani si de religie ortodoxa. Cele mai vechi familii ale localitatii au fost familiile : Idomir, Berlea si Serbanuta care au descendenti inca si astazi; in afara de acestia, au mai venit pe timpul unirii cu biserica catolica, familiile Debu si Faciu din Ohaba, Cucu din Vad, Bata si Sdraila din Venetia si Ciovica din Margineni. In afara de familia Bata, cei veniti din alte parti, erau iobagi si lucrau pe mosia boierului Harste Cacaraza care-si avea locuinta in Fagaras.

Familia Barbat, astazi cea mai numeroasa in localitatea, este venita din Dragus, prin casatoria feciorului Popa Simion Barbat cu fata boierului Harste Cacaraza. Aceasta se poate vedea din actul datat din anul 1584, prin care judecatoria din Fagaras recunoaste ca Dragus Harste, fiul lui Harste Cacaraza, boier din Srecaita, adopteaza in boiernatul sau, pe barbatul fiicei sale, Vespe Popa Barbat, fiul preotului din Dragus, Popa Simin Barbat, cand a luat si postul de preot in aceasta localitatea, iar de atunci si pana astazi, postul de preot s-a mostenit din tata in fiu. In aceasta localitate pe langa iobagi se aflau intre familiile sus numite si unele cu titlu de boeri, ca familia Barbat si Bata.

Localitatea Sercaita este servita de o singura Biserica crestin-ortodoxa, construita din material solid, piatra si caramida, de credinciosii acestei localitati, din timpul stravechi de peste 300 de ani. De remarcat este bogatia zugravelii precum si stilul in care este executata, ceea ce o pun in randul vechilor monumente si icoane ale trecutului nostru.