Satul  Ohaba este asezata la poalele muntilor Carpati in linie dreapta spre Nord de muntele “Fundul Vacariei”, intre localitatile Sinca Veche , Sercaita si Vad. Vatra satului este asezata pe un loc de ses brazdat de valea Sercaitei, care printr-o curba brazdeaza satul in doua parti.

Traditia populara spune ca prima asezare pe vatra acestei localitati s-a facut de unul dintre cei trei fii cu numele Balea, ai unui roman numit Solomon Vancea, emigrat aici din Sacuta judetul Dolj. Ceilalti doi frati ai acestuia, Barsan si Balan s-au asezat pe vatra actuala a comunei Sinca Veche. Intrucat Balea era singurul stapan al acestei vai se zice ca spunea fratilor sai in limba veche romaneasca: “mosia asta este harnica” (proprie a mea).  De aici Haba iar mai pe urma Ohaba, actualul nume al localitatii. Mai tarziu s-au stabilit aici familiile; Rasca din Rosia, Idemir, Roman din Ilidis, Radu din Bod etc., si astfel a inceput sa se populeze aceasta localitate tot cu romani.

Cam pe la anul 1820 locuia in localitatea Sinca Veche o doamna nobila unguroaica cu numele de Maris nascuta in orasul Seghedin (Ungaria), care era proprietara actualului hotar numit Lunca lui Maris, Prunariile Runcu si parte din padurea denumita Dealul carei posesiuni in urma bunelor relatii ce le avea cu locuitorii satului Ohaba si a divergentelor ce le avea cu locuitorii din Sinca Veche, le-a donat toate satului Ohaba formandu-se actele de intabulare ce exista si astazi in cartile funduare ale comunei.

Localitatea este usor accesibila, fiind strabatuta de soseaua nationala Homorod – Zarnesti – Campulung, care formeaza strada principala, ce strabate satul de la un capat la altul.

Scoala, dupa datele pe care le posedam este foarte veche. Cartea de onoare care se afla in arhiva scolii, dateaza din anul 1828. In aceasta carte, scoala graniceasca de pe atunci nota pe toti elevii premiati in bani si carti. Pana in 1858 scoala a fost intretinuta de stat si de regimul granicesc roman, ce exista pe acea vreme, avandu-si resedinta in Orlat, judetul Sibiu, si din care compaia a XI-a isi avea resedinta in Ohaba.