Satul Ohaba este așezat la poalele munților Carpați în linie dreaptă spre Nord de muntele “Fundul Vacariei”, între localitățile Șinca Veche , Șercăița și Vad. Vatra satului este așezată pe un loc de șes brăzdat de valea Șercăiței, care printr-o curbă brăzdează satul în două părți.
Tradiția populară spune că prima așezare pe vatra acestei localități s-a facut de unul dintre cei trei fii cu numele Bâlea, ai unui român numit Solomon Vancea, emigrat aici din Sacuta judetul Dolj. Ceilalti doi frați ai acestuia, Bârsan și Bălan s-au asezat pe vatra actuală a comunei Șinca Veche. Întrucât Bâlea era singurul stăpân al acestei văi, se zice că spunea fraților săi în limba veche românească: “moșia asta este harnică” (proprie a mea). De aici Haba iar mai pe urma Ohaba, actualul nume al localității. Mai târziu s-au stabilit aici familiile; Rasca din Roșia, Idemir, Roman din Ilidis, Radu din Bod etc., și astfel a început să se populeze această localitate tot cu români.
Cam pe la anul 1820 locuia în localitatea Șinca Veche o doamnă nobilă unguroaică cu numele de Maris născută în orașul Seghedin (Ungaria), care era proprietara actualului hotar numit Lunca lui Maris, Prunăriile Runcu și parte din pădurea denumită Dealul a cărei posesiuni în urma bunelor relații ce le avea cu locuitorii satului Ohaba și a divergențelor ce le avea cu locuitorii din Șinca Veche, le-a donat toate satului Ohaba formându-se actele de întăbulare ce există și astăzi în cărțile funduare ale comunei.
Localitatea este ușor accesibilă, fiind străbătută de șoseaua națională Homorod – Zărnești – Câmpulung, care formează strada principală, ce străbate satul de la un capăt la altul.
Școala, după datele pe care le posedăm este foarte veche. Cartea de onoare care se află în arhiva școlii, datează din anul 1828. În această carte, școala grănicească de pe atunci nota pe toti elevii premiați în bani și cărți. Până în 1858 școala a fost întreținută de stat și de regimul grănicesc român, ce exista pe acea vreme, avându-și reședința în Orlat, judetul Sibiu, si din care compania a XI-a își avea reședința în Ohaba.