Grota Sinca VecheMANASTIREA RUPESTRA DE LA SINCA VECHE

Aproape de satul Sinca Veche, printre dealurile împădurite, departe de orice urmă de civilizație, se găsește Templul de la Șinca Veche sau Templul Dorințelor. Mai este cunoscut şi sub denumirile de “Templul Ursitelor”, Grota de la Şinca Veche” sau “Mănăstirea rupestra Săpată în Stâncă” Templul este format din cinci încăperi, în care se găsesc două altare, iar pe tavan există un horn prin care se poate vedea cerul. Pereții sunt desenați cu diverse semne, dar și cu texte într-o limbă uitată sau necunoscută. Turnul interior, pe unde intră lumina zilei, este înalt de 10 metri şi seamănă cu o turlă fără acoperiş.

Monumentul  este un sit natural, alcatuit dintr-o grota cu 2 altare clasificat ca si monument istoric cod LMI:BV-II-m-A-11826, denumit : Manastirea rupestra, Sec.XVIII

In baza informatiilor detinute s-a încercat determinarea vârstei acestui templu. Nimeni nu a reușit să-i atribuie o vârstă reală, cu toate acestea există diverși specialiști care susțin că este de origine dacică sau chiar proto-creștină.

Exista voci care sunt de părere că templul este mult mai vechi, având peste 7000 de ani vechime.Se spune că acest templu este unul magic, unde energia pozitivă abundă și chiar dacă unele fenomene inexplicabile se petrec uneori, dorințele întotdeauna sunt îndeplinite celor care au inima curată.

Zecile de mii de vizitatori care au ajuns în grotă au povestit de-a lungul anilor fie că s-au simţit revigoraţi, fie că i-a apucat un somn greu. Se spune că omul care adoarme măcar şi pentru câteva minute în templu sau în apropierea lui capătă forţe noi şi devine mai puternic. Localnicii spun că in grota sunt energii benefice vietii.

 

Baile PersaniBĂILE PERȘANI

Baile Persani este o statiune balneoclimaterica de vara renumita pentru strandul cu ape minerale clorurate, bicarbonate, sodice, calcice si proprietatile terapeutice ale namolului, testat la un institut specializat din Neuchatel (Elvetia). Locatia este situata la o ora de Brasov, intre Fagaras si Brasov, la Km 45, si pune la dispozitie facilitati de cazare si confort pentru un weekend prelungit dar si pentru cei care tranziteaza zona. Sunt amenajate stranduri pentru adulti si copii, bai cu namol terapeutic ”tip Techirghiol”, bar si restaurant si pune la dispozitie toate facilitatile de cazare si confort pentru clipe de relaxare.

Namolul terapeutic, similar cu cel din Statiunea Techirghiol de pe malul Marii Negre, este recomandat pentru afectiuni ale aparatului locomotor de natura reumatica, relaxare musculo-articulara, tratament de curatire si tonifiere a epidermei.

 

Moara cu apa OhabaMOARA CU NOROC DE LA OHABA       /     Moara cu apa de la Ohaba

Moara cu apă din satul Ohaba, comuna Sinca, se numără printre obiectivele turistice apreciate de călătorii care au poposit pe aceste meleaguri, în periplul lor prin Ţara Făgăraşului.

In curtea familiei Popa, caci asa se numesc proprietarii , se afla o moara veche de sute de ani, in perfecta stare de functionare.  Familia Popa,este cea care păstrează acum tradiţia şi o menţine funcţională, de aproape un secol şi jumătate.

Este cea mai veche moară din ţinutul Ţara Făgăraşului, care datează din anul 1873. Este moştenire de familie, iar noi suntem la a patra generaţie de morari care au preluat-o.

Atuul principal al existenţei acestei mori, funcţionale şi în ziua de azi a fost că dintotdeauna a avut statut de proprietate privată. În anul 1962, zona a fost cooperativizată, iar membrii celei de-a doua generaţii de morari nu au cedat presiunilor comuniste si au făcut închisoare,la Făgăraş, şi aşa a fost salvată moara. Pentru memoria generaţiilor care s-au sacrificat pentru ea, exista datoria morală pentru a o păstra autentică pentru generaţiile viitoare.

 

MĂNĂSTIREA “PACEA LUMII” BUCIUM

La poalele Munţilor Făgăraş, în apropierea satului Bucium din judeţul Braşov, în inima ţării se înalţă şi desăvârşeşete prin dragostea şi eforturile credincioşilor un bastion al credinţei, o cetate pentru pacea tuturor.

 

BISERICA VECHE DE LA OHABA

monument este construit in perioada 1769-1773 si este asezat pe o colina, deasupra satului.

 

BISERICA SF. ARHANGHELI MIHAIL ȘI GAVRIL PERȘANI

Deși lăcasul datează din anul 1767, si se află pe lista monumentelor istorice, acesta a fost in timp renovat și modificat, astfel încât, astazi este o biserica frumoasă și spațioasă.

 

POIANA NARCISELOR

Poiana Narciselor este o adevărată minune a naturii. Cine ajunge la Vad în luna mai poate admira sute de hectare şi milioane de narcise înflorite. Oriunde vezi cu ochii, narcisele te îmbie să le miroşi. Se spune că mirosul florilor se simte de la sute de metri distanţă.

 

VALEA STRÂMBEI ȘI PĂDUREA VIRGINĂ

La poalele Făgăraşilor, în satul Şinca, se află o pădure veche şi neatinsă, căreia i s-a dus vestea peste mări şi ţări. O pădure virgină! Frumuseţea şi unicitatea ei au făcut-o pretendentă la declara­rea ei drept “patrimoniu UNESCO”, cea mai înaltă dis­tinc­ţie pentru un loc natural. Turiştii străini vin în ade­vărate pelerinaje aici, ca să vadă pădurea neatinsă de la facerea ei, o minune ce la ei s-a pierdut. Peste 300 de hectare de natură curată, neatinsă de om. Cocoşi de munte, urşi, salaman­dre, acvile sau ciocănitori, capre negre sau râşi, pădurile seculare ale Şincăi par a deveni o adevărată arcă a lui Noe. Pen­tru toate aceste vietăţi, aici e Raiul.Padurea cuprinde arbori cu dimensiuni impresionante, cu diametrul de peste un me­tru. Exista un brad de 1,5 metri diametru şi peste 65 de metri înălţime, descoperit recent de cercetători. E cel mai mare din ţară şi, probabil, ca el mai avem în pădure, dar nu au fost identificaţi.

Numele vaii este dat de cursul sinuos pe care il are Raul Stramba ce o strabate. Cursul sinuos al raului de munte este un loc propice pentru dezvoltarea pastravului indigen, motiv pentru care in zona s-au dezvoltat cateva pastravarii.

Pentru cei ce se aventureaza in a o strabate, Valea Strambei, ofera surprize la orice pas fiind de altfel renumita datorita florei si faunei diverse: porci mistreti, ursi, lupi, caprioare, vulpii, iepuri, cerbi.

Ursii pot fi observati din observatorul special amenajat de catre Ocolul Silvic local, situat langa padurea virgina pe raza Comunei Sinca.

 

OBSERVATORUL URȘILOR DE PE VALEA STRÂMBEI

Observatorul, amenajat de Ocolul Silvic pe valea Strambei, are rolul atat de a hrănii animalele, cat și de a oferi doritorilor o imagine pe care rar au sansa sa o vada,  si anume, sa observe urșii indeaproape, fara a se pune in pericol.